maanantai 12. syyskuuta 2016

Bhagavad Gita -kurssi 2016: päivä 3


Bhagavad Gita -kurssin kolmannen päivän aikana Paramahamsa Vishwananda antoi selostuksen yhteensä neljästä luvusta. Kyseessä olevat luvut olivat luvusta 4 lukuun 7 saakka.

Neljännen luvun nimi on "Jyaana Vibhaaga Jooga". Edellisessä luvussa, Karma Joogassa, Krishna neuvoi Arjunaa tekemään velvollisuutensa ja ylittämään mielen ja aistit. Neljännessä luvussa Krishna syventyy tietoon siitä, kuinka suorittaa tekonsa ja kertoo Arjunalle, millainen tietoisuus tulisi olla harjoitettaessa Karma Joogaa. Yhdistämällä Karma Joogan Jyaana Joogaan Sri Krishna opettaa, ettei tulisi pelkästään olla riippumaton tekojensa hedelmistä vaan tulisi myös olla tietoinen Jumalaisesta kaiken aikaa. 

"Täytä velvollisuutesi ja ole vapaa siitä. Velvollisuuksien täyttämättä jättäminen ja kaikesta luopuminen, velvollisuuksiensa pakeneminen, ei anna sinulle mielenrauhaa, koska mielesi on edelleen kiinnittynyt niihin. On olemassa eräs kaunis tarina kahdesta ystävästä, jotka ovat kävelemässä. He olivat menossa kuuntelemaan Bhagwat Kathaa (Bhagavad Gita -luentoa). Kävellessään Bhagwat Kathaan he ohittivat bordellin. Toinen heistä löysi tyttöystävänsä, joka sanoi: 'Tule tänne.' Hän meni. Ja toinen meni Bhagwat Kathaan. 

Sen ystävän mieli, joka lähti tyttöystävänsä mukaan, oli koko ajan keskittynyt Bhagwat'aan. Sisällään hän ajatteli jatkuvasti Krishnaa. Puolestaan se ystävä, joka meni kuuntelemaan Bhagwat'aa vain teeskenteli kuuntelevansa. Hänen mielensä ei ollut siellä. Hänen mielensä oli bordellissa. Joten kumpi todella oli luopunut? Niin Bhagavan sanoo, tiedäthän? Luopuminen on mielen tila. Suorita tekosi, tee mitä sinun täytyy, mutta anna mielen keskittyä Jumalaiseen." -Paramahamsa Sri Swami Vishwananda, elokuun 18 päivänä 2016Viidennessä luvussa, Karma Sannyaasa Joogassa, ja luvussa kuusi, Dhyaana Joogassa, Krishna jatkaa Arjunan neuvomista joogan keinoista, tavoista saavuttaa ykseys Jumalaisen kanssa. Viidennessä luvussa Krishna toistaa, että teon tie on Arjunalle paras ja tämän joogan kautta mieli puhdistuu, jotta voi meditoita Herraa. Luvussa kuusi Sri Krishna alkaa selittää, kuinka tulisi meditoida Herraa ja kuinka mieltä voi hallita. Kuudennen luvun aikana Paramahamsa Vishwananda mainitsi myös henkisen yhteisön, henkisen perheen, tärkeyden: 

"Löydä henkinen perheesi, henkinen polkusi. Sitä Bhagavan Krishna sanoo tässä juuri nyt: 'Todellinen perheesi ei ole syntyperäinen perheesi. Olet syntynyt tiettyyn perheeseen, jotta karma joka sinulla on tämän perheen kanssa, näiden sielujen kanssa, voi mennä pois. Joko he auttavat sinua kehittymään henkisesti tai he pitävät sinut poissa. Mutta kun tieto, halu, kaipaus herää, sinun tulee hakea suojaa Mestarin Jaloista. Sinun täytyy löytää suojaa Jaloista, ja Mestarin Armosta ja Mestarin perheestä tulee sinun perheesi. Sitä on henkinen perhe." -Paramahamsa Sri Swami Vishwananda, elokuun 18 päivänä 2016Johtaen seitsemänteen lukuun, Jyaana Vijnanna Joogaan, Krishna selitti sielun ulkoisen, tuhoutumattoman luonnon. Selittämällä Arjunalle, kuinka toimia maailmassa Karma Joogan kautta ja kuinka mieltä tulisi hallita, Krishna alkaa luvussa seitsemän kuvailla Itseään henkilökohtaisena jumaluutena, jonka voi saavuttaa Bhaktin kautta. Selostuksessa tästä luvusta Paramahamsa Vishwananda mainitsee antautumisen tärkeyden, jotta voi saavuttaa Mestarin Armon: 

"Näiden kolmen gunan luoman kiintymyksen takia olet mayan vallan alla. On yksi tapa herätä. On vain yksi tapa ja se on antautua Minulle. Ne, jotka lähestyvät Minua, turvautuvat Minuun, joilla on Minun antamani todellinen tieto, ovat vapaita kolmen gunan kierrosta. Koska maya ei kosketa Minua, seuraajani jotka antautuvat Minulle ovat vapaita. Maya lakkaa hallitsemasta heitä. Ne, jotka toistavat Nimeäni, yrittävät millä tahansa tavalla hallita mieltään, ja jotka ovat täysin Minun palvelemiseni vallassa unohtaen itsensä kokonaan, jotka ajattelevat vain Minua, he ovat seuraajiani ja ylittävät kolme gunaa. 

Gunat eivät vaikuta heihin, koska heistä tulee Minun kaltaisiani. Alan loista heidän kauttaan, he alkavat heijastaa Jumalaisia ominaisuuksiani, Kosmisia ominaisuuksiani, ja mayalla ei ole valtaa siellä, missä Kosmiset ominaisuuteni loistavat. Tässä Bhagavan sanoo: 'Minä hallitsen sitä. Vaikka näyttää, että maya hallitsee kaikkea, Minä olen mayan Herra ja hallitsen häntä.'" - Paramahamsa Vishwananda, elokuun 18. päivänä 2016Kaiken kaikkiaan kurssin kolmas päivä on osoittanut olevansa myös laaja-alainen päivä täynnä Paramahamsa Vishwanandan viisautta, rakkautta ja armoa. Swamiji antaa meille jatkuvasti viisautta, joka on syvempää kuin mitä mielemme kykenee koskaan kuvittelemaan. Kun mietimme näitä sanoja ja otamme ne vakavasti, ne voivat muuttaa sielun matkan Jumalaiseen, sillä ne ovat täynnä sellaisen olennon Armoa, joka on aina uppoutunut siihen Jumalaiseen Tietoisuuteen, jota kutsumme Jumalaksi. Jai Gurudev!


Ei kommentteja: