torstai 8. syyskuuta 2016

Bhagavad Gita- kurssi 2016: Päivä 2


Bhagavad Gita -kurssin toinen päivä jatkui siitä, mihin kurssi oli jäänyt. Paramahamsa Vishwananda aloitti selostuksensa keskeltä toista lukua, jossa Krishna alkaa paljastaa tiedon Itsestä. Edellisenä päivänä näimme Arjunan kokevan 'masentuneisuuden' tilan, jossa hän on haluton taistelemaan Mahabharat-sodassa. Krishna kuunteli hänen sanojaan kärsivällisesti ja täysin hämmentynyt Arjuna pyysi rakkaalta ystävältään apua. 


"Kaipaa Herran armoa, kaipaa Häntä. Älä anna Mayan lumota itseäsi. Maya ei saa otetta niistä, jotka ovat keskittyneet Herraan. Joogit, ne jotka ovat kokonaan keskittyneet Häneen, ovat vapaita. He menevät kaikkialle. He ovat ikuisia. He säteilevät rauhaa, vapautta ja todellista onnellisuuttaan.

Ilman minkäänlaisia odotuksia he säteilevät näitä vapaasti jokaiselle. Heistä tulee lyhty niille, jotka ovat pimeydessä. Heistä tulee opastus niille, jotka istuvat pimeydessä, jotta hekin voivat alkaa loistaa omaa valoaan. Tämä on seuraajan, bhaktan työ; kun he ovat maistaneet Herran Rakkauden ihanuutta ja ovat tarpeeksi vahvoja, heidän tulisi auttaa muita löytämään valonsa." -Sri Swami Vishwananda, elokuun 17. päivä

Toisesta luvusta tekee ainutlaatuisen se, että sillä hetkellä Krishna ottaa Gurun roolin. Tähän hetkeen saakka Arjuna on nähnyt Krishnan vain ystävänään, serkkunaan. Mutta nyt Krishna on ottanut Gurun roolin ja selittää Arjunalle, millaisella asenteella tulisi tehdä oma velvollisuutensa ja kuinka irroittautua tekojensa hedelmistä. Toinen luku nähdään usein koko Gitan yhteenvetona. 


"Keskitä mielesi. Kuinka tehdä mielestä vakaa? Hän (Krishna) sanoo: 'Keskitä mielesi minuun!' Hän ei käskenyt keskittämään sitä mitättömyyteen tai tyhjyyteen. Hän sanoi: 'Katso, olen täällä sinun edessäsi. Minulla on muoto. En ole vain käsite. Olen näkyvä. Keskity Minuun. Tuo mielesi Jalkoihini.' Näin sadhakan, bhaktan, seuraajan, pitäisi keskittää mielensä Mestarin Jalkoihin. Heidän tulisi nähdä Gurunsa istumassa sisällään. Heidän ei pidä antaa mielensä vaeltaa ympäriinsä. Mitä ikinä heidän tuleekaan tehdä, heidän tulisi tehdä tietäen, etteivät he ole koskaan yksin. Guru ja Jumala on aina kanssasi. Meditoidessasi sinun tulisi nähdä Guru ja Jumala istumassa sisälläsi." - Paramahamsa Vishwananda, elokuun 17. päivä

Swamiji lopetti selostuksensa toisesta luvusta keskipäivän aikoihin ja pian alkoi selostus kolmannesta luvusta, Karma Joogasta (Teon Joogasta). Kolmannessa luvussa Arjuna ilmaisee, ettei tiedä, mitä hänen tulisi tehdä: pitäisikö hänen taistella vaiko ei? Krishna syventyy Karma Joogaan selittäen, että tekojen tulisi olla palvelus toisille ja jopa oivaltaneet sielut tekevät tekoja. Selittämällä halun ensisijaisen syyn, Krishna neuvoo kolmannessa luvussa, että tulisi tehdä Karma Joogaa, kunnes kaikki halut muuttuvat ja oivaltaa tiedon Itsestä.


"Sinulla on tietty rakenne fyysisen olemuksesi takia tässä maailmassa. Sinulla on aistinelimet kommunikaattorina ulkoisen maailman kanssa. Olet tässä ulkoisessa maailmassa, teet kaiken ulkoisen maailman kanssa. Joten käytät aistejasi. Siksi olet täällä. Aistien sanotaan olevan korkeimmat, koska niitä käytät enemmän. Mutta mieli on aistien yläpuolella. Mieli hallitsee aisteja ja aistit hallitsevat kehoa. Joten mieli on aistien yläpuolella. Jokainen on tärkeä ja jokaisella on oma osansa esitettävänä Itsen pelissä. Joten kun näet kehon, aistit; aisteista mieleen, mielestä älyyn, älystä sydämeen, sydämestä tietoisuuteen, tietoisuudesta Itseen, Itsestä Korkeampaan Itseen, Korkeammasta Itsestä Jumalaiseen Itseen. Tämä on käänteinen tila, jonka käyt läpi. Joten kontrolloimalla askel kerrallaan tulet nousemaan." -Paramahamsa Vishwananda, elokuun 17. päivänä

Ilta päättyi lähes keskiyöllä kuten myös edellispäivänä. Paramahamsa Vishwananda kysyi osallistujilta, halusivatko he selostuksen jatkuvan vai halusivatko he odottaa seuraavaan päivään. Hiljaisuus vastauksena tultiin yhdessä siihen lopputulokseen, että päivä oli ollut pitkä ja täynnä sisäistettävää viisautta, mutta Mestari oli edelleen täynnä energiaa ja valmiina antamaan lisää. Toinen päivä loppui kirtaniin ja aratiin Thakurjille. Jai Gurudev!


Ei kommentteja: